Dzis zrobiłam obiad nietypowy, nasze kupki smakowe oniemiały z zachwytu, tak więc danie zdecydowanie będzie co jakiś czas pojawiać się na naszym stole. Podawałam je razem z sałatką do której zrobiłam miodowo musztardowy sos, o którym napewno jeszcze usłyszycie :)))
Dania z soczewicy zaczęłam robić, bo znudziły mnie już makarony i kasze, więc tak w ramach urozmaicenia. Wcześniej robiłam już zupę z czerwonej soczewicy z pomidorami, która również wyszła super.
Składniki na 2 porcje :
Soczewica:
- 1 i 1/2 szkl. zielonej soczewicy,
- 2 ząbki czosnku,
- sól, pieprz, chilli,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- mieszanka ziół - prowansalska (majeranek, szałwia, rozmaryn, oregano, bazylia, tymianek) - ja kupiłam taką z serii przyprawy bez chemii w rossmanie
- łyżeczka startej skórki cytrynowej i łyżka soku z cytryny,
- 2 łyżki miodu,
Łosoś:
- 2 filety z łososia,
- oliwa z oliwek,
- sól, pieprz,
Kapary:
- 1/4 szklanki białego wytrawnego wina,
- 2 łyżki masła,
- 4 łyżki kaparów,
Przygotowanie:
Soczewica:
- Soczewicę wypłukać, zalać wodą (trochę ponad poziom soczewicy), dodać posiekane ząbki czosnku, oliwę.
- Gotować bez przykrycia ok. 20 min. od czasu do czasu mieszając, tak aby soczewica była al dente.
- Ściągnąć z ognia, dodać miód, skórkę z cytryny i sok z cytryny, wymieszać.
- Doprawić solą, pieprzem i chilli do smaku, wymieszać.
Łosoś:
- Filety z łososia (bez skóry) posmarować oliwą, przyprawić solą i pieprzem.
- Piec na patelni, aż się zarumieni, w razie potrzeby dolać oliwy.
Kapary:
- Wino wlać na małą patelnię i doprowadzić do wrzenia.
- Dodać masło, gdy się roztopi, dodać kapary.
- Gotować kilka minut, aż sos się troszkę zagęści.
U mnie prezentowało się to tak:
Oryginalny przepis znajdziecie tutaj
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz