wtorek, 8 października 2013

Łosoś z zieloną soczewicą i kaparami skąpanymi w winie

Dzis zrobiłam obiad nietypowy, nasze kupki smakowe oniemiały z zachwytu, tak więc danie zdecydowanie będzie co jakiś czas pojawiać się na naszym stole. Podawałam je razem z sałatką do której zrobiłam miodowo musztardowy sos, o którym napewno jeszcze usłyszycie :)))
Dania z soczewicy zaczęłam robić, bo znudziły mnie już makarony i kasze, więc tak w ramach urozmaicenia. Wcześniej robiłam już zupę z czerwonej soczewicy z pomidorami, która również wyszła super.

Składniki na 2 porcje :

Soczewica:
  • 1 i 1/2 szkl. zielonej soczewicy,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz, chilli,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • mieszanka ziół - prowansalska (majeranek, szałwia, rozmaryn, oregano, bazylia, tymianek) - ja kupiłam taką z serii przyprawy bez chemii w rossmanie
  • łyżeczka startej skórki cytrynowej i łyżka soku z cytryny,
  • 2 łyżki miodu,
Łosoś:
  • 2 filety z łososia,
  • oliwa z oliwek,
  • sól, pieprz,
Kapary:
  • 1/4 szklanki białego wytrawnego wina,
  • 2 łyżki masła,
  • 4 łyżki kaparów,

Przygotowanie: 

Soczewica:
  • Soczewicę wypłukać, zalać wodą (trochę ponad poziom soczewicy), dodać posiekane ząbki czosnku, oliwę. 
  • Gotować bez przykrycia ok. 20 min. od czasu do czasu mieszając, tak aby soczewica była al dente.
  • Ściągnąć z ognia, dodać miód, skórkę z cytryny i sok z cytryny, wymieszać.
  • Doprawić solą, pieprzem i chilli do smaku, wymieszać.
Łosoś:
  • Filety z łososia (bez skóry) posmarować oliwą, przyprawić solą i pieprzem.
  • Piec na patelni, aż się zarumieni, w razie potrzeby dolać oliwy.
Kapary:
  • Wino wlać na małą patelnię i doprowadzić do wrzenia.
  • Dodać masło, gdy się roztopi, dodać kapary.
  • Gotować kilka minut, aż sos się troszkę zagęści.

U mnie prezentowało się to tak:













Oryginalny przepis znajdziecie tutaj


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz