wtorek, 24 września 2013

Przepis na deserek jabłko-malina

Na prośbę czytelniczki podaję w jaki sposób przyrządzić deserek jabłkowo-malinowy:
  1. Maliny przepłukać wodą, wrzucić do większego naczynia, zmiksować.
  2. Jabłka dokładnie umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na mniejsze części.
  3. Do zmiksowanych malin dodawać po garści kawałki jabłek i miksować.
  4. Słoiczki dokładnie umyć, wyparzyć.
  5. Mus jabłkowo-malinowy przełożyć do słoiczków (nie po same brzegi, aby słoiczki nie popękały).
  6. Słoiczki umieścić w zamrażarce :))

Proporcje jabłek do malin są dowolne. Ja dałam ok 0,5 kg malin, po zmiksowaniu były one płynne, więc dodałam tyle jabłek, aby uzyskac konsystencję musu :)

Dla przypomnienia, jabłka można wprowadzać po ukończeniu przez dziecko 4mc(przy karmieniu sztucznym, lub po 6 w przypadku karmienia piersią - oczywiście rozszerzanie diety konsultujemy z pediatrą), natomiast maliny po 7mc.

Jeżeli ktoś przygotowuje same jabłka jako pierwszy deserek dla dziecka, polecam mus jabłkowy zagotować, dopiero po kilku dniach podawania przegotowanego musu jabłkowego, podajemy mus z surowych jabłek.

Bobasom życzę smacznego :)))

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz